45 7533 6505">

Hvorfor lige Nosework? En beretning af Mia Dänhardt

Oprettet d.

Hvorfor lige Nosework?  En beretning af Mia Dänhardt

Det hele startede med én labrador, som jeg gik til jagttræning med. Efter nogle år blev det til endnu en labrador, en niece til den første - nemlig Vega. Vega begyndte hurtigt til jagttræning, men jeg synes også, at jeg havde brug for et supplement eller noget mere til Vega.

 

Mine tanker faldt hurtigt på Nosework, for jeg havde set spændende opslag med netop den hundesport på Instagram. Tilfældighederne ville, at vi kort tid efter kom på et Nosework begynder hold. Ærligt talt, så var vi solgt fra allerførste træning. Jeg husker stadig, hvordan Vega var én stor hvirvelvind rundt, og hvordan det gav anledning til fnis og forundring på sidelinjen: Vega var jo hurtigere end sin egen skygge! Nå, men dét var startskuddet til min og Vegas Nosework karriere.

 

Nosework stammer fra USA og blev oprindeligt brugt som mental aktivering af hunde på internater. Det er en “snude aktivitet” for alle hunderacer i alle aldre, hvor man lærer hunden at søge efter en specifik duft. I Danmark konkurreres der i 4 slags søg: på køretøj, i beholdere, inde og ude.  

 

Jeg oplevede hurtigt, hvordan den nye og anderledes træning styrkede min og Vegas kommunikation OG samarbejde. Det er bestemt ikke kun et spørgsmål om, om hunden kan finde ud af at bruge snuden. Jeg bliver jo trænet lige så meget som Vega, for jeg skal sikre en god lineføringen, at aflæse Vegas adfærd, belønne i rette sekund m.m. Det er i dén grad lige så stor en opgave for føreren, at kunne læse og forstå sin hund. Vi er i hvert fald begge mentalt trætte efter en nosework træning, fordi begge parter virkelig er “på”.

 

Nosework behøver ikke at være en dyr hundesport, alle kan være med (for der gives plads til hinanden), man kan selv bestemme sværhedsgraden og sporten kan dyrkes stort set over alt og i alt slags vejr. Disse ting er et kæmpe plus. Som fører oplever jeg, at Vega bliver velstimuleret, og at vi samtidig opbygger et solidt bånd, tillid og samarbejde. Og med hver en succes Vega oplever, så vokser hun bare - og ja hun kvitterer altid med et smil. Det er kæmpe motivation.

 

Alt man behøver for at komme i gang er: en god sele, nosework line, lavendelolie, filtdutter og motiverende belønning (et stykke legetøj eller lækre godbidder). Jeg vil klart anbefale at finde en god og erfaren træner, så man kan komme godt i gang. Hvis man bor langt væk for sådan en mulighed, så findes der online træningsforløb.

 

Og når man så er blevet “hooked”, så er det bare med at høste erfaringer til uofficielle nosework 1 konkurrencer. Det er både sjovt, nervepirrende og lærerigt. Jeg tror godt, at man kan kalde det en slags miljøskade, når man begynder at se alt med nosework-øjne: “Ej, det her sted eller de her ting kunne også være sjove til nosework” :)

 

Hvis man godt kan lide at nørde detaljer, så er der rig mulighed for det indenfor nosework også. Der er desuden så mange forskellige slags søg, som man kan træne i forskellige miljøer. Med andre ord er der nærmest uendelige muligheder, alt efter hvor langt man ønsker at gå. 

 Vi har nu opnået 3x 100 point i NW1, så i løbet af efteråret vover vi pelsen og stiller op i NW2 konkurrencer.  

 

I er velkomne til at følge os på Instagram, hvor vi jævnligt poster om nosework m.m.: sif.og.lille.vega

 

Jeg håber, at se jer og jeres hunde med snuderne efter fært derude :)


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

TILMELD VORES NYHEDSBREV