Vi købte vores første hund i 1988, der havde vi netop købt vores første hus og det var helt naturligt at vi skulle have hund, en Old English Sheepdog, denne race havde jeg altid været forelsket i lige siden min barndom, hvor min fætter og hans familie havde 2 af slagsen, mine forældre mente dog ikke der var tid i vores liv til at have hund, trods ihærdige opfordringer.
Som en naturlig konsekvens af at have købt hund, meldte jeg mig straks ind i OES klubben og herigennem mødte vi en masse fantastiske og særdeles hjælpsomme mennesker, og blev introduceret til den magiske verden af hunde udstilling, som ingen af os tidligere havde stiftet bekendtskab med. Og det var netop på en hundeudstilling jeg første gang så en Puli og straks vidste denne race skulle jeg vide alt om. Masser af besøg på kenneler og med det fantastiske nymodens internet der i starten af 1990 erne blev det uhyrlig nemt at skabe kontakt med Puli opdrættere i hele verden.
Vores avls fundament er baseret på hunde hovedsagelig fra USA.
I begyndelsen var deltagelse på hundeudstillinger præget af ønsket om at lære så meget som muligt, både omkring Puli opdræt ”ude i den store verden ” om andre opdrætteres erfaring & viden omkring stamtavler, sundhed, farver og almen genetik.
Naturligvis var der også et konkurrence aspekt, jeg husker stadig tydeligt den første Danske Champion, dem har vi sidenhen opdrættet et par håndfulde eller 4 af.
Vi har ligeledes opdrættet 25 Internationale Champions, adskillige Europa & Verdens vindere, 8 Amerikanske Champions, 2 gange har Bubbleton hunde vundet BOB på den prestiges fyldte Westminster KC i New York.
Vi har opdrættet en hanhund som både vandt BOB på Verdens Udstilling i Budapest i racens hjemland Ungarn, med et rekord højt tilmeldings tal på over 150 Puli, det var måske nok det største udstillings moment for mig som opdrætter/ ejer, at stå der i racens hjemland, med specialklubbens præsident som dommer. Og den anerkendelse jeg afterfølgende fik fra opdrætter kollegaer var storslået. Samme hund kan også smykke sig med titlen som Årets Hund i DKK Regi af alle racer i 2014.
Seneste lille stjerneskud 4 mrd
De største udfordringer med Puli som udstilling hund er først og fremmest det enorme behov for tålmodighed, ikke fordi race er tungnem – tværtimod , de er voldsomt intelligente og meget nemme at træne, men det tager en evighed – læs 3-4 år før deres karakteristiske pels, kaldes Cords, bliver lange nok til at give racen sit genkendelige udtryk.
Puli er som sagt nemme at træne med, og de elsker at arbejde for en, dog har denne kloge hyrde hund også en stædighed som gør at hvis man ikke gør deres træning spændende og varieret , kan de sagtens sige . Halløj mester, det der har jeg lige gjort til perfektion 5 gange, find på noget nyt.
Der er rigtige mange til i hverdagen som man ikke nødvendigvis tænker ind i udstillingstræning, f. eks kommer mine hvalpe på trimme bord fra en meget ung alder, 2-3 uger gamle begynder jeg at stille dem på bord, blot et øjeblik til at begynde med, som tiden går lidt længere..
De bliver også børstet fra ung alder, lærer at ligge på siden, en læring man senere kan høste ind på når pelsen ”eksploderer ” ved 8-12 måneders alderen hvor der vitterlig skal arbejdes, så er det kærkommen at hvalpe er helt tryg ved at ligge stille og blive groomet, velvidende der vanker godbider efter endt arbejde.
Det er super vigtigt at begynde at socialiserer hvalpe i en ung alder, vi tager dem med alle mulige steder for at præge dem på lyde & lugte , andre mennesker i alle aldre, størrelser og ja farver. Alt dette er ikke nødvendigvis udstillings træning, snarere almen prægning af hvalpe, dog lærer jeg jo også noget med hver enkelt hvalp, hvordan de reagere i givne situationer inspirerer mig til hvordan jeg skal arbejde videre med den enkelte hvalp.
Ringtræning hos en dygtigt træner er super godt og givende, det kan kun anbefales, og jeg tror på at både nybegyndere og dem som er gamle i gårde kan lære noget nyt hele tiden.
Det kan godt virke som en jungle det der hundefoder markedet.
Der findes så uendelig mange forskellige brands og vi har da også igennem årene været meget forskelligt igennem.
For mig er det altafgørende hvordan det der kommer ud af hundene igen når de har omsat deres fodre er, og ja, vi taler konsistens, mængde og lugt.
3 hyper vigtige indikatorer på hvordan hunden optager den næring de gives som alle bør tillægge stor værdig.
Vi ved det jo egentlig godt fra os selv, når vi spiser korrekt og med faste spise tider fungere vi bedst, og vores fordøjelse det samme, i forhold til hvis der bliver kørt for meget junkfood ind med uregelmæssigt tidsinterval.
Det er naturligvis også vigtigt at mine hunde er på bølgelængde med hvad der er jeg servere for dem, de skulle gerne gå til deres foder med begejstring hver gang der serveres, og tømme skålene i et fornuftigt tempo.
Jeg tror faktisk ikke at jeg vil sige Puli som udstillings hund har andre ernærings behov en Puli som familie hunde, det er lige vigtigt at fodre med et korrekt sammensat foder.
Dog giver jeg dagligt mine hunde, både dem som er pt udstillings aktive og dem der ligenu er på reserve bænken NordicGold Frej olie, for at understøtte deres sunde hud og pelskvalitet.
Vi fodre med NordicGold Idun til hele banden som pt spænder fra 2,5 år til knap 8 år. Vores nye stjerneskud spiser NordicGold Freja.
De stortrives alle på NordicGold – vi fodre 2 gange dagligt hvalpen på 4 mrd spiser stadig 3 gange dagligt, og det er tydeligt at det fungere , deres afføring er regelmæssig, af fornuftig mængde og fremragende konsistens.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.