slogan dk
.

Økologiske urter fra egne marker

Hos Uniq Nordic Gold dyrker vi selv vores urter. Urterne, der alle er økologiske, er nøje udvalgt ud fra deres sunde og styrkende egenskaber. For at beskytte de virksomme stoffer, tørrer vi først urterne ved lave temperaturer over flere dage. Derefter tilsætter vi urterne i en følsom proces, hvor temperaturen holdes under 40 grader. På den måde bevarer vi ikke kun alle de gode vitaminer, mineraler og næringsstoffer, men vi forebygger samtidig mavevending, fordi maden ikke kan svulme op i hundens tarm.

Cikorie

accordion urter ZichorieLige siden oldtiden har Cikorie-planten med sine iøjnefaldende lyseblå blomster være brugt som lægemiddel mod lever- og nyresygdomme. Cikorie indeholder fordøjelsesregulerende bitterstoffer og kulhydratet inulin, der stabiliserer blodsukkeret. Inulin er kendt som et effektivt probiotika, der er fællesbetegnelsen for en række mikroorganismer med sundhedsfremmende egenskaber og gavnlig indflydelse på mave-tarm-kanalens mikrobielle flora. Undersøgelser har således vist, at daglig indtagelse af inulin giver en betydelig vækst af positive bifidobakterier i tyktarmen. Det medfører en reduktion af de skadelige sygdomsfremkaldende forrådnelsesbakterier i tyktarmen, som f.eks. salmonella, shigella, listeria og campylobacter.

Røllike

accordion urter schafgarbeRøllike har i århundrede været kendt som et godt middel mod betændelse. Da røllike indeholder så mange forskellige aktivstoffer, har forskerne i dag haft svært ved at pege på blot en enkelt effekt af røllike. Almindelig røllike har et højt indhold af flavonoider, der, uden at være egentlige vitaminer, har en række vigtige, ernæringsmæssige virkninger. Røllike indeholder også mange andre aktive stoffer, herunder en æterisk olie, der bl.a. består af kamfer, cineol og chamazulen. Herudover indeholder røllike achillein, garvestoffer, isovaleriansyre, salicylsyre, asparagin og harpiks.

Rød Solhat

accordion urter rotersonnenhutRød Solhat stammer fra Nordamerika, hvor indianere i århundreder har brugt planten til behandling af slangebid, insektstik og halsonde. Den røde solhat vokser ikke vildt i naturen i Europa, men har længe været dyrket i Mellemeuropa som lægeurt og prydplante.

De aktive indholdsstoffer i Rød Solhat er bl.a. cikoriesyre, forskellige alkamider og polysakkarider. Toppen af planten har et ekstra højt indhold af cikoriesyre, mens roden overvejende indeholder alkamider. Cikoriesyre og alkamider har en immunstimulerende effekt, og for cikoriesyrens vedkommende er der endvidere påvist en antioxidativ virkning.

Persille

accordion urter persille Persillen er en middelhavsplante. I dag er der udviklet flere forskellige varianter af den gamle kulturplante: Den krusede persille, den glatbladede, persilleroden og selleripersillen, der ligner persille, men smager som selleri. Mange mener, at bredbladet persille har den kraftigste smag, og den opfattelse bliver støttet af kemiske analyser, der viser, at bredbladet persille har et højere indhold af æteriske olier. Persille er en nyttig antioxidant, der modvirker frie radikaler. Persille er rig på jern, og den virker udrensende på nyre og blære.

Oregano

accordion urter oregano Hele oregano-planten har kirtler, som indeholder duftende, æteriske olier. Når oreganoen blomstrer, er marken fuld af bier og sommerfugle, for blomsternes nektar er meget eftertragtet af insekter. Den oregano, vi dyrker til Uniq Nordic Gold, er en variant med et højt indhold af æteriske olier og som derfor har en stærk duft og smag. Oregano har en kraftig antibakteriel virkning og virker understøttende på immunforsvaret.

Hyben

accordion urter hagebutten Hyben er de orange, højrøde, brune eller sorte frugter fra en af ca. ti arter af vilde roser. Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium. De mikroskopiske stoffer, der giver hybenfrugten sin karakteristiske farve, har vist sig at forstærke C-vitaminets effekt. Det er derfor ikke overraskende, at mennesket i århundrede har tillagt hyben helbredende egenskaber, der kunne styrke immunforsvaret og beskytte mod forkølelse og infektion. Det høje indhold af fibre og frugtsyre i hyben, fremmer fordøjelsen. Frugten indeholder også masser af beta-caroten, diverse B-vitaminer og utallige mineraler som kalium og fosfor.

Marietidselfrø

accordion urter marietidselMarietidsel er en stor, flot toårig tidsel med høj vækst og hvidplettede blade. Botanisk står marietidsel artiskokken nær. Begge tilhører tidselplanterne, som ligner vore hjemlige tidsler, og hos begge er det store, røde blomsterhoved omgivet af piggede blade. Marietidselfrøene indeholder silymarin, som er en kraftig antioxidant. Derudover har marietidsel en kraftig leverstyrkende effekt.

Lucerne

accordion urter lucerneLucernen kommer oprindeligt fra middelhavsområdet. Den har et imponerende rodsystem, og rødderne kan nemt nå ti meter ned i jorden. Det betyder ikke kun, at lucernen kan skaffe vand, uanset hvor tørt det er, men også at den er rig på gavnlige mikromineraler. Derudover har lucernefibrene, som nogle af de eneste i verden, en toksinbindende effekt, så evt. skadelige toksiner, herunder især T2 toksiner, bindes og udskilles med afføringen.

Timian

accordion urter timianTimian stammer oprindeligt fra Sydeuropa og vokser vildt i varmt klima. Men selv en sydeuropæer kan klare sig i det kølige, nordiske klima, for timian vokser i næsten al slags jord, bare den er veldrænet. Timian har en gavnlig effekt på luftvejene og indeholder bl.a. thymol, garvestoffer og bitterstoffer.

Mynte

accordion urter mynteMynte-planten indeholder flavonoider, gærstoffer og æterisk olie, hvis hovedbestanddel er men¬tol, og den høstes kort før blomstring. Pebermynte virker krampeløsnende, smertestillende og beroligende. Mynte har derudover en antibakteriel effekt.

Agerpadderok

accordion urter ackernschachtelhalmDenne højaktive plante er en vigtig leverandør af kiselsyr, der fremmer optagelsen og omsætningen af kalk og beskytter mod fedtaflejringer i arterierne. Agerpadderokken indeholder en koncentreret mængde mineraler og virker styrkende på hud og pels. Agerpadderokken er samtidig sammentrækkende og blodstandsende, og anbefales derfor mod såvel maveproblemer som generelle svaghedstilstande.

Bukkehorn

accordion urter bockshornPulver af bukkehornsfrø indeholder komplekse bioaktive aminosyrer, der hjælper bugspytkirtlen med at producere insulin. Adskillige forsøg har vist, at frøene har positiv indvirkning på hundens glucoseniveau efter et måltid. Der var ingen eller kun meget ringe forøgelse af blodets indhold af insulin, hvilket er et utvetydigt tegn på forbedret insulinfølsomhed.

Fennikel

accordion urter fennikelFennikel-frøene har en stærk aroma og indeholder store mængder af æteriske olier. I Ægypten har fennikel været kendt som medicinplante i flere tusind år. Den siges at hjælpe mod krampe, migræne, mave-tarmkatar, diarré og luft i tarmene.

Lægestrengbælg

accordion urter GeissrauteLægestrengbælgen fremmer optagelsen af glukose i cellerne og hæmmer optagelsen af sukker fra tyndtarmen. Bælgen er kendt for at være mildt vanddrivende. Da den ligeledes er blodsukkersænkende og regulerer blodsukkeret, er lægestrengbælg meget velegnet til ældre hunde.